Hoe werkt dat dan?
De particulier.
 

Karin heeft de TAST website door gelinkt naar haar beste vriendin, Eva. Eva is razend enthousiast en wil meteen een datum prikken voor het eerste niveau: de Leerling. De agenda’s worden getrokken. Zondag 13 april blijkt voor beiden een geschikte dag voor deze spannende proeverij. De tijd klopt ook nog: van 13.00 tot 16.00. De zondagmiddag is toch vaak loos en oningevuld. Leuk, er is ook live muziek aanwezig. De meiden hebben er zin in! Karin bestelt 2 kaartjes via de website. Lekker makkelijk, uit de luie stoel via Ideal. Eva heeft beloofd het verschuldigde bedrag snel op de bankrekening van Karin te storten. Goed geregeld, zo.

Eindelijk, de dag is aangebroken. Karin haalt Eva thuis op. Samen fietsen ze naar het station. Vandaag maar met het openbaar vervoer, want misschien wordt er wel alcohol geschonken. Vanaf het station is het gelukkig maar een klein stukje lopen, zien ze op Google maps.

Ze zijn er! Eigenlijk  best een beetje zenuwachtig, beiden. De live muziek zorgt voor een gemoedelijke sfeer. Daardoor voelen ze zich vrijwel meteen beter op hun gemak. Er zijn al wat andere deelnemers aanwezig. Karin en Eva sluiten zich aan bij een groepje dat gezellig met elkaar staat te kletsen. Al snel is er leuk contact, het klikt prima. Als alle gasten er zijn, gaat het echt beginnen.

Iedereen wordt verzocht te gaan zitten aan lange tafels. De tafels zien er gezellig uit. De kaarsjes branden, er is brood met een heerlijk uitziende dip. En iets waarvan ze niet weten wat het is. Het lijkt een soort chips. Ah fijn,  waterkaraffen en glazen staan klaar. Daarvan schenkt Karin alvast iets voor hen in. De reis heeft hen dorstig gemaakt. Er staan ook theekopjes, bij elke stoel één. Wat heeft dat dan te betekenen, de workshop is toch geen high tea? Het groepje van Karin en Eva krijgt  gezelschap, handen worden geschud en namen uitgewisseld. Wat een leuke, spontane mensen allemaal. Benieuwd wachten ze op wat komen gaat.

De muziek neemt een pauze. Dan volgt de uitleg van deze gezellige middag. De gastvrouw deelt opdrachtlijsten en pennen uit. Wat gaaf, er staan allemaal meerkeuze vragen op. Een stuk of tien, zo te zien.Veel tijd om alles door te lezen is er niet. Karin en Eva vullen hun naam, email adres, telefoonnummer en de datum in bovenaan de lijst. De proeverij is begonnen. Uit een theepot wordt een warme vloeibare drank geschonken. Toch thee, dus. Nee, wacht even, het ruikt hartig. Verbaasd kijken Karin en Eva elkaar aan en schieten in de lach. De opdracht wordt toegelicht door de gastvrouw. Het is de bedoeling dat ze raden wat er in het theekopje zit. Het is in ieder geval een soep. Er kan een keuze gemaakt worden uit vier verschillende soorten. Poeh, lastig nog. Dat is de smaakpapillen echt aan het werk zetten. De muziek begint weer te spelen. Er wordt druk overlegd en geproefd. De sfeer is opgewonden, luchtig en ontspannen. Na twee vragen moet iedereen wisselen van stoel en een aantal plekken opschuiven. Super, nog meer contacten maken!

De middag vordert, de opdrachten zijn erg divers. Er komt wijn, er wordt bier geproefd. Bij elke vraag over een drankje hoort een vraag over een gerechtje. Een proef met een blinddoek werkt op de lachspieren en veroorzaakt tumult. De gasten leren nieuwe en gekke dingen over eten en drinken. Dat wisten ze allemaal nog niet, merken ze verbaasd. Eva en Karin zijn het niet altijd met elkaar eens over de antwoorden. Dat maakt het juist leuk, wie scoort er beter? De workshop begint op een echte competitie te lijken. Eva is druk aan het fotograferen en plaatst updates op Facebook. Niet over de vragen, natuurlijk. Eva wil namelijk al haar vrienden en kennissen deze onvergetelijke ervaring aanraden. Van haar krijgen ze geen antwoorden kado!

Jammer, de laatste opdracht is klaar. Karin kijkt op haar horloge en ziet dat het al bijna vier uur is. He, is de tijd zo snel gegaan? De opdrachtlijsten worden opgehaald. Dan geeft de gastvrouw voor iedere opdracht het juiste antwoord. “YES”! En: Echt? Nee, dat kan niet! Wat had jij?” klinken door de zaak. Hier en daar wordt onbegrijpelijk nee geschud. Nu is het echt gedaan. Karin en Eva nemen uitgebreid afscheid van hun nieuwe vrienden en beloven contact te houden. Wat een te gekke middag was dat!.